Σπυράκια μετά την έκθεση στον ήλιο; Αντιμετωπίστε τα!

Σπυράκια μετά την έκθεση στον ήλιο; Αντιμετωπίστε τα!

Υπάρχουν πολλές γυναίκες που παρουσιάζουν έξαρση από σπυράκια και ερεθισμούς μετά την έκθεση στον ήλιο κυρίως στο πρόσωπο και στο μπούστο αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος. Τι τα προκαλεί και πώς αντιμετωπίζονται; 

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Μπορεί να λατρεύετε τον ήλιο και η θάλασσα και η ηλιοθεραπεία να είναι αληθινή πηγή απόλαυσης για εσάς! Τι γίνεται όμως, αν κάποια στιγμή αρχίζουν να παρουσιάζονται μικρά σπυράκια και ερεθισμοί σε διάφορα σημεία του σώματος, από το πρόσωπο μέχρι τα χέρια, τους ώμους, το μπούστο;

Πρόκειται για μία παροδική αλλεργία ή κάτι περισσότερο; Φεύγουν μόνα του ή μήπως αν επιμένετε να εκτίθεστε στον ήλιο διαπιστώνετε ότι όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά καταλήγουν να γίνονται πιο επίμονα και να προκαλούν επιπλέον φαγούρα;

Ποιες είναι οι αιτίες;

Πρόκειται για μία φωτοαλλεργία που ονομάζεται πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός και προκαλείται κυρίως από το ηλιακό φως.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο ήλιος και η ζέστη κάνουν την επιδερμίδα πιο επιρρεπή στη λιπαρότητα, αφού ερεθίζουν τους αδένες και έτσι το δέρμα μοιάζει να είναι ελαφρώς πρησμένο ενώ οι πόροι μπλοκάρονται.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ακόμα και γυναίκες που δεν αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα με σπυράκια, το καλοκαίρι να εμφανίζουν μερικά στο πρόσωπο αλλά και σε διάφορα σημεία στο σώμα τους, στα πόδια, στα χέρια ή ακόμα και στην περιοχή της κοιλιάς.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Αν διαπιστώνετε ότι τα σπυράκια επιμένουν και μάλιστα είναι ερεθισμένα ή έχετε αίσθηση φαγούρας, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για να σας προτείνει την ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα.

Δείτε Επίσης
Πόσο κακό είναι να σπάμε τα σπυράκια μας;

Το δεύτερο βασικό βήμα είναι να χρησιμοποιείτε με επιμέλεια ένα καλό αντηλιακό με δείκτη SPF 50 για το πρόσωπο και το σώμα. Μάλιστα, καλύτερα να προμηθευτείτε ένα αντηλιακό χωρίς άρωμα και πρόσθετα, π.χ. από το φαρμακείο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ενυδάτωση. Επιλέξτε ένα ενυδατικό προϊόν που δεν περιέχει οινόπνευμα, ούτε έντονα αρώματα που μπορεί να ερεθίσουν μία ήδη ερεθισμένη επιδερμίδα. Ένα after sun που περιέχει απαλυντικά συστατικά όπως αλόη, ενυδατώνει σε βάθος καθημερινά το δέρμα και καταπραϋνει.

Και κάτι ακόμη: Αποφύγετε το ξύρισμα λίγες ώρες πριν βγείτε στον ήλιο. Πολύ συχνά η επιδερμίδα ερεθίζεται έντονα και μπορεί να εμφανίσει σπυράκια και ερεθισμούς.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.