Δώρο ένα σκυλάκι;

Με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων, το καμάρι σας είναι πιθανόν να ζητά επίμονα ένα σκυλάκι, για δώρο. Πριν δώσετε μια κατηγορηματικά αρνητική απάντηση, διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί – και ποιος ξέρει; – ίσως, αλλάξετε γνώμη…
Από την Άντζελα Μολφέτα
10 θετικοί λόγοι για να πείτε το ναι!
- Τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν πως τα νήπια και τα παιδιά που μεγαλώνουν με ζώο συντροφιάς δεν παρουσιάζουν φαινόμενα συναισθηματικής ανασφάλειας.
- Τα παιδιά αναπτύσσουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη μεγαλώνοντας ένα σκύλο και το αίσθημα σεβασμού προς τους άλλους.
- Μαθαίνουν τον κύκλο της ζωής (αναπαραγωγή, γέννηση, ασθένεια, γηρατειά, θάνατος), αντιμετωπίζοντας πιο ρεαλιστικά τις απώλειες.
- Η θεραπευτική συμβολή των ζώων συντροφιάς σε παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς, συναισθηματική ή νοσολογικά είναι ανεκτίμητη. Μελέτες έχουν δείξει πως τα κατοικίδια συμβάλλουν στη μείωση του άγχους, ενώ ηρεμούν τα πολύ υπερκινητικά και τα παιδιά με τάσεις επιθετικότητας.
- Μαθαίνοντας στο παιδί να σέβεται τα ζώα, αναπτύσσεται ο σωστός τρόπος συμπεριφοράς του έναντι στη βία. Παράλληλα, καλλιεργούνται οι αξίες του ανθρωπισμού, του αλτρουισμού, της ηθικής ευθύνης και της οικολογικής συνείδησης.
- Ο σκύλος αναπτύσσει μια επιπλέον αίσθηση ασφάλειας στην ψυχολογία του παιδιού, καθώς είναι πάντα τρυφερός και αγαπησιάρικος, χωρίς να μαλώνει ή να δίνει προσταγές στο παιδί.
- Τα παιδιά που έχουν κατοικίδιο αναπτύσσουν πολύ νωρίτερα το αίσθημα της ευθύνης και της φροντίδας, ενώ ταυτόχρονα δείχνουν περισσότερη κατανόηση και συμπόνια.
- Η υπευθυνότητα αυτή, κάνει το παιδί να νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά για τον εαυτό του και να αναπτύσσει το αίσθημα της αυτοπεποίθησης.
- Η Διεθνής Ακαδημία Επιστημών, δημοσίευσε πως η παρουσία ενός κατοικίδιου μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών και άσθματος στα παιδιά, ενώ όταν εκτίθενται στο τρίχωμα του, πριν κλείσουν το πρώτο τους έτος, αναπτύσσουν πιο γερό ανοσοποιητικό σύστημα.
- Σε κάθε φάση που το παιδί αισθάνεται στεναχώρια, θυμό ή μια αναστάτωση, στρέφεται στον σκύλο και αγκαλιάζοντας τον ηρεμεί και παρατηρεί με περισσότερη ψυχραιμία τα γεγονότα.
Και αφού το αποκτήσετε…
• Ποτέ μην τιμωρείται το κατοικίδιο μπροστά στο παιδί, ώστε να περάσετε έμμεσα ένα μάθημα για την αξία της συνεννόησης και της υπευθυνότητας.
• Όταν πλησιάζουμε το ζωάκι, προτιμότερο να γονατίζουμε για να βρεθούμε στο ίδιο επίπεδο με αυτό, ώστε να μην φαντάζουμε ως γίγαντες στα μάτια του.
• Δεν επιτρέπουμε στα παιδιά να του τραβούν την ουρά, να του φωνάζουν και οπωσδήποτε απαγορεύουμε ρητά να το χτυπήσουν.
• Το παιχνίδι με τον σκύλο διεγείρει την παιδική φαντασία και την περιέργεια, ενώ παράλληλα γίνεται μέσο χαλάρωσης. Επίσης, κατά τη διάρκεια εκμάθησης κάποιων τεχνασμάτων, το παιδί μαθαίνει ασυνείδητα τη σημασία της επιμονής και της υπομονής.
• Η καθημερινή βόλτα, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για άθληση σε όλα τα μέλη της οικογενείας και βοηθά το παιδί να διατηρεί το σώμα του σε καλύτερη φυσική κατάσταση (από το να κάθεται στην τηλεόραση ή στο κομπιούτερ!).
• Τα παιδιά μαθαίνουν γρηγορότερα να διαβάζουν και να κατανοούν το κείμενο, καθώς προτιμούν να διαβάζουν δυνατά στους τετράποδους φίλους τους, μια και δεν πρόκειται να τα κρίνουν αρνητικά.
• Μέσα από τη φροντίδα, το παιδί μαθαίνει την έννοια της δέσμευσης και των συνεπειών, όταν κάποια από τις ανάγκες του ζώου δεν ικανοποιείται σωστά.
• Με τη συμμετοχή του παιδιού στο μεγάλωμα του σκύλου, το παιδί εκτιμά στην πράξη την έννοια και την αξία της πειθαρχίας.
• Η συμβίωση με ένα σκύλο βοηθά στην τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής, ενώ σας δίνει την ευκαιρία να μάθετε στο παιδί σας να πλένει σωστά τα χέρια του πριν το φαγητό, με σαπούνι και νερό.
Έννοιες & φροντίδες
• Οι τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο είναι απαραίτητες, οπότε θα πρέπει να προσθέσετε τα έξοδα στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Να φροντίζετε για την τακτική αποπαρασίτωση του ζώου και τα εμβόλια του, διατηρώντας το προσωπικό του βιβλιάριο υγείας.
• Εάν παρουσιαστούν προβλήματα συμπεριφοράς (αντικοινωνικότητα με μέλη της οικογενείας ή άλλα ζώα, επιθετική συμπεριφορά, έντονη ανυπακοή), είναι σκόπιμο να απευθυνθείτε σε ειδικό εκπαιδευτή.
• Τουλάχιστον μία φορά την ημέρα πρέπει να καθαρίζετε και να ανανεώνετε το νερό τους και τον χώρο της τουαλέτας τους (εάν κάνουν την ανάγκη τους στο σπίτι ή στον κήπο).
• Εάν τα παιδιά σας είναι σε μικρή ηλικία, δεν τα αφήνετε ποτέ μόνα με το σκυλί, όσο καλοπροαίρετη και εάν είναι η συμπεριφορά τους.
• Σε περίπτωση που έχετε νεογέννητο μωρό, προσπαθήστε να δώσετε την ανάλογη προσοχή και στο κατοικίδιο σας, ώστε να μην δημιουργηθούν αισθήματα ζήλειας και κατ’ επέκταση επικίνδυνη συμπεριφορά προς το μωρό.
• Όταν το αφήνετε μόνο στο σπίτι, φροντίστε να το περιορίσετε σε ένα χώρο, όπου δεν θα έχει πρόσβαση στα παιχνίδια των παιδιών και σε άλλα εύθραυστα αντικείμενα, τροφές ή απορρυπαντικά.
• Ποτέ μην αφήνετε το ζώο κλεισμένο στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα. Εκτός από τα ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν, είναι ενοχλητικό για τους γείτονες και διώκεται νομικά.
• Προτιμήστε να απευθυνθείτε σε φιλοζωικές οργανώσεις, αντί να αγοράσετε ένα σκύλο από pet shop. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύετε το αίσθημα αλληλεγγύης, αγάπης και βοήθειας στο παιδί σας. Επίσης, με την υιοθέτηση ενός αδέσποτου ζώου θα μάθετε στο παιδί και την αξία της φιλοζωίας.