Η ελκυστικότητα είναι πιο σημαντική από μια καλή προσωπικότητα;

Η ελκυστικότητα είναι πιο σημαντική από μια καλή προσωπικότητα;

Στις ερωτικές σχέσεις, η σύγκριση της σημασίας της ελκυστικότητας με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι περίπλοκη. Το να ερωτεύεσαι και να μείνεις ερωτευμένος σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με (α) την έλξη και (β) με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Η ελκυστικότητα είναι ένας μαγνήτης που έλκει το ένα άτομο στο άλλο, δημιουργώντας μια άμεση συναισθηματική επιθυμία να δημιουργήσει μια σύνδεση. Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Πηγή: Psychology Today

Έλξη Vs Χαρακτηριστικά προσωπικότητας

Η ελκυστικότητα δημιουργεί σύνδεση και γι’ αυτό το παρατηρούμε αμέσως. Τα αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά μίας προσωπικότητας, αντίθετα, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναγνωριστούν.

Στις νέες αισθηματικές σχέσεις, η έλξη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η σημασία της, ωστόσο, μειώνεται καθώς η σχέση ωριμάζει και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι πιο σημαντικά για τις ερωτικές σχέσεις που έχουν διάρκεια.

«Η έλξη χωρίς προσωπικότητα είναι απλώς μια σύνδεση. Προσωπικότητα χωρίς έλξη είναι φιλία. Χρειάζεσαι και τα δύο για μια σχέση».

Παράλληλα με τη διάκριση μεταξύ έλξης και γνωρισμάτων προσωπικότητας, προτείνω μια περαιτέρω διάκριση σε κάθε κατηγορία, δηλαδή την έκταση των αμοιβαίων κοινών δραστηριοτήτων.

Η αμοιβαιότητα είναι κεντρική για την ρομαντική αγάπη και το σεξ. Η έλλειψη ή ο χαμηλός βαθμός ανταπόδοσης οδηγεί σε φθίνουσα αγάπη, ταπείνωση και τελικά χωρισμό. Κατά συνέπεια, οι αμοιβαίες κοινές δραστηριότητες θεωρούνται ως τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ερωτικής σύνδεσης.

Εξετάζω εδώ τον παράγοντα αμοιβαιότητας σε δύο μορφές ελκυστικότητας, δηλαδή, ομορφιά και σεξουαλικότητα, και στα δύο χαρακτηριστικά της προσωπικότητας της ευφυΐας και του χιούμορ. Υποστηρίζω ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της έκτασης (και της φύσης) μιας τέτοιας αμοιβαιότητας και της ερωτικής αξίας.

Ομορφιά και σεξουαλικότητα

Τόσο η ομορφιά όσο και η σεξουαλικότητα ενισχύουν την ερωτική έλξη. Ποιο έχει μεγαλύτερη θετική αξία; Φαίνεται ότι η ομορφιά έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις ρομαντικές σχέσεις. Σίγουρα, υπάρχουν πολλά τραγούδια που υμνούν την ομορφιά και όχι τη σεξουαλικότητα. Ωστόσο, η τεράστια επίδραση της ομορφιάς συχνά μειώνει τη συνολική ερωτική αξία.

«Είσαι τόσο όμορφη, για μένα. Είσαι ό,τι ελπίζω, είσαι ό,τι χρειάζομαι.”
Τζο Κόκερ

Ξέρουμε το «όμορφο» όταν το βλέπουμε. Η ομορφιά καλεί για μια δεύτερη ματιά, σχεδόν αναγκάζοντας μας να σταματήσουμε και να δώσουμε προσοχή. Όπως λέει η έκφραση, «Είσαι τόσο όμορφη που δεν μπορώ να πάρω τα μάτια μου από πάνω σου».

Η σεξουαλική έλξη αυξάνει την ετοιμότητα για δράση και μας ωθεί προς πραγματικές αμοιβαίες κοινές αλληλεπιδράσεις. Η σεξουαλικότητα, όχι η ομορφιά, συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την αμοιβαία αλληλεπίδραση.

Η σεξουαλικότητα συνδέεται συχνά με το να είσαι «καυτή/ καυτός , τη θερμότητα που νιώθει ο θεατής. Το να είμαστε όμορφοι, αντίθετα, συχνά συνδέεται με το να είμαστε «ψυχροί», υπονοώντας κάποια απόσταση: Μπορεί να μας αρέσει να κοιτάμε αλλά να διστάζουμε να αγγίξουμε.

Αυτό είναι εμφανές στους στίχους του Roger Cicero, «Η όμορφη γυναίκα ήταν πολύ όμορφη για να είναι ευγενική, πολύ ωραία για να είναι καλή στο κρεβάτι. Ήταν πολύ αδύνατη για να βγει για φαγητό, πολύ φανταχτερή για να δει τηλεόραση και πολύ ώριμη για να μιλήσει για βλακείες».

Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να προσεγγίσουν τα σέξι άτομα παρά τα όμορφα.

Το να είμαστε σέξι είναι ένα είδος πρόσκλησης, ενώ η ομορφιά όχι μόνο μας απομακρύνει, αλλά συχνά μειώνει την αμοιβαιότητα.

Πράγματι, η σωματική ελκυστικότητα (ή ομορφιά) που αντιλαμβάνεστε για τον εαυτό σας, αυξάνει την ιδιοτελή συμπεριφορά μέσω της αύξησης των ψυχολογικών δικαιωμάτων.

Έτσι, αντί να επιδεικνύουν αμοιβαιότητα φερόμενοι στους άλλους όμορφα, οι όμορφοι άνθρωποι τείνουν να θεωρούν δεδομένη αυτή την ιδιαίτερη μεταχείριση και πιστεύουν ότι δικαιούνται περισσότερα. Πράγματι, οι όμορφοι άνθρωποι είναι συχνά λιγότερο αφοσιωμένοι.

Νοημοσύνη και χιούμορ

«Αρχικά, δεν με τράβηξε το σημερινό μου ραντεβού, ο οποίος δεν είναι τόσο όμορφος όσο οι άντρες που έβγαινα. Ωστόσο, αφού περάσαμε μερικές μέρες μαζί, οι οποίες ήταν γεμάτες γέλια και οικείες συζητήσεις, άρχισα να νιώθω έλξη για εκείνον». -Μια γυναίκα

Τόσο η ευφυΐα όσο και το χιούμορ είναι ελκυστικά σε έναν σύντροφο, καθώς ενισχύουν την ουσιαστική και ευχάριστη αμοιβαία αλληλεπίδραση. Ποιο είναι πιο σημαντικό;

«Διανοούμενος είναι ένα άτομο που έχει βρει κάτι πιο ενδιαφέρον από το σεξ».
– Άλντους Χάξλεϋ

Η νοημοσύνη θεωρείται ότι συσχετίζεται με την ελκυστικότητα. ωστόσο. η συσχέτιση δεν είναι γραμμική. Η νοημοσύνη σε έναν υποψήφιο σύντροφο κορυφώνεται στο 90ο εκατοστημόριο, δηλαδή στο σημείο στο οποίο κάποιος ξεπερνά το 90% του πληθυσμού.

Οι μελέτες ισχυρίζονται επίσης ότι το 90ο εκατοστημόριο νοημοσύνης (IQ ≈ 120) βαθμολογήθηκε, ιδιαίτερα από τις γυναίκες, ως το πιο σεξουαλικά ελκυστικό και το πιο επιθυμητό σε έναν μακροχρόνιο σύντροφο.

Οι άνθρωποι που είναι εξυπνότεροι από το 99% του πληθυσμού (IQ ≈ 135) είναι ελαφρώς λιγότερο ελκυστικοί ως σύντροφοι από τους στο 90ο εκατοστημόριο, αλλά εξακολουθούν να είναι πιο ελκυστικοί από κάποιον πιο έξυπνο από το 50% του πληθυσμού.

Δείτε Επίσης
Αυτά είναι τα χρώματα που προτιμούν οι γυναίκες στους άνδρες, σύμφωνα με την επιστήμη!

Η μείωση της έλξης σε ακραία επίπεδα νοημοσύνης οφείλεται σε δυσκολίες κοινωνικής ικανότητας που αποδίδονται σε άτομα με τόσο υψηλή νοημοσύνη. Αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται συχνά σπασίκλες με τους οποίους είναι πολύ δύσκολο να έχουμε αμοιβαίες αλληλεπιδράσεις. Το να δίνουμε μεγάλη αξία στη νοημοσύνη είναι φυσικό, αλλά η ευφυΐα δεν αφαιρεί εντελώς τη σημασία της εξωτερικής εμφάνισης. Απλώς μειώνει τη σημασία της.

Αν και το χιούμορ εκφράζει μια μορφή ευφυΐας, δεν έχουν όλοι οι έξυπνοι άνθρωποι αίσθηση του χιούμορ. Μελέτες διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν καλή αίσθηση του χιούμορ έχουν υψηλότερα επίπεδα νοημοσύνης και υποφέρουν λιγότερο από κατάθλιψη και επιθετικότητα.

Το γέλιο αλλάζει τον εγκέφαλό μας με τρόπο που μας κάνει πιο σοφούς, πιο φιλικούς και πιο ικανοποιημένους με τη ζωή μας. Η «καλή αίσθηση του χιούμορ» κατατάσσεται από τις γυναίκες ως το πιο επιθυμητό χαρακτηριστικό στους άντρες.

Τα άτομα με καλή αίσθηση του χιούμορ βαθμολογήθηκαν ως πιο ελκυστικά και θεωρήθηκαν ως πιο κατάλληλοι για μακροχρόνιοι σύντροφοι από τους πιο σοβαρούς.

Το να έχεις καλοπροαίρετη αίσθηση του χιούμορ συνδέεται επίσης με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και είναι πολύ επιθυμητό σε έναν σύντροφο. Ωστόσο, τα κακόβουλα στιλ χιούμορ, όπως ο σαρκασμός, η κοροϊδία και το χιούμορ που αυτοσαρκάζεται, δεν απολαμβάνουν τέτοια οφέλη.

Το χιούμορ αυξάνει τη σεξουαλικότητα, αλλά, σε αντίθεση με την έντονη σωματική έλξη, δεν δημιουργεί εμμονή.

Οι αμοιβαίες κοινές αλληλεπιδράσεις κάνουν πράγματι τη διαφορά. Έτσι, οι μελέτες διαπιστώνουν ότι «όταν οι άνθρωποι γελούν μαζί κάτι δημιουργεί περαιτέρω σύνδεση, κάτι διασκεδαστικό και ανάλαφρο μεταξύ τους».

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η νοημοσύνη δεν αυξάνει την ελκυστικότητα του συντρόφου, ενώ η αντιληπτή ευφυΐα και το χιούμορ την  αυξάνουν.

Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι δεν είναι πιο αστείοι και η ευφυΐα δεν είναι τόσο σημαντική όσο το χιούμορ για την αρχική έλξη. Μελέτες για την παιχνιδιάρικη διάθεση, που είναι ένα άλλο διαδραστικό προσωπικό χαρακτηριστικό, δείχνουν ότι το να είσαι παιχνιδιάρικος προκαλεί θετικά συναισθήματα, τα οποία βοηθούν τους ανθρώπους να χτίσουν και να ενδυναμώσουν ερωτικούς και σεξουαλικούς δεσμούς.

Τελικές παρατηρήσεις

Αν και η εξυπνάδα και το χιούμορ είναι συνήθως πιο σημαντικά χαρακτηριστικά στον έρωτα από την ομορφιά και τη σεξουαλικότητα, η σωματική ελκυστικότητα αυξάνει επιπλέον την αξία του συντρόφου.

Έτσι, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες προτιμούν τους αστείους άντρες, ιδιαίτερα τους εμφανίσιμους. Όλα τα είδη έλξης και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι σημαντικά για την επιλογή συντρόφου. Ωστόσο, η φύση και η έκταση του καθενός, και συγκεκριμένα το αν δεν πέφτουν κάτω από το επιθυμητό όριο, θα καθορίσουν τελικά τις ερωτικές μας επιλογές.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.