Η καθαριότητα… της άνοιξης!

Η καθαριότητα... της άνοιξης!

Υπάρχουν κάποιες κινήσεις νοικοκυριού για μία ολοκληρωμένη καθαριότητα του σπιτιού μας. Ας δούμε μερικές… εαρινές εργασίες με πληροφορίες για να περιποιηθούμε τα υφάσματα, τα έπιπλα αλλά και γενικότερα το σπίτι μας, ώστε να το χαιρόμαστε περιποιημένο και καλά συντηρημένο.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Αφού διαβάσετε τις συμβουλές και τις τεχνικές, προσαρμόστε τη λίστα στις ανάγκες του δικού σας σπιτιού. Φτιάξτε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, έχοντας κατά νου ότι ένα μόνο Σαββατοκύριακο δεν θα είναι αρκετό, καθώς θα χρειαστείτε αρκετές ημέρες για πιο δύσκολες δουλειές, όπως το καθάρισμα χαλιών και την οργάνωση των ντουλαπιών. 

Οι παρακάτω συμβουλές περιγράφουν βασικές τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε σχεδόν κάθε επιφάνεια (ή αντικείμενο) σε οποιοδήποτε δωμάτιο. 

Καθαρίστε τοίχους και οροφές

Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σας σκούπα για να αφαιρέσετε τη σκόνη. Αντιμετωπίστε πιο επίμονες βρωμιές, ιδιαίτερα στην κουζίνα, με απολυμαντικό χωρίς διαλύτες (δοκιμάστε πρώτα σε μια μικρή και «κρυφή» περιοχή για να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλο). 

Καθάρισμα χαλιών

Αν έχετε απλά χαλιά μηχανής ή μοκέτες, μπορείτε να τα καθαρίσετε με το κατάλληλο σαμπουάν, αφού τα τινάξετε και τα χτυπήσετε πολύ καλά για να φύγει η σκόνη. Στη συνέχεια τα αφήνετε να στεγνώσουν πολύ καλά και τα τυλίγετε βάζοντας κάποιο αντισκωριακό ή λεβάντα. Τα χειροποίητα χαλιά, απαιτούν επαγγελματικό καθαρισμό ή μόνο νερό και ξίδ.

Βιβλία και ράφια

Βγάλτε τα πάντα από τα ράφια και καθαρίστε πολύ καλά με πανάκι τις επιφάνειες αλλά και τα βιβλία. Χρησιμοποιήστε το μικρό εργαλείο της ηλεκτρικής σας σκούπας για να φτάσετε στα δύσκολα σημεία. 

Καθαρίστε τις ταπετσαρίες

Βγάλτε τα μαξιλάρια από τους καναπέδες και τις πολυθρόνες έξω και χτυπήστε τα για να αφαιρέσετε τη σκόνη. Εάν υπάρχουν λεκέδες, φροντίστε να τους καθαρίσετε με το ειδικό προϊόν. Απορροφήστε τη σκόνη από τα έπιπλα με το εργαλείο της σκούπας σας. 

Δείτε Επίσης
Όσα… βλέπει η πεθερά! Ή πώς να «προσποιηθείτε» ένα καθαρό σπίτι!

Γυαλίστε τα μεταλλικά στοιχεία σε πόρτες και παράθυρα

Κυκλοφορούν αρκετά προϊόντα που καθαρίζουν από λεκέδες τα μεταλλικά πόμολα, όπως κρέμες και πάστες. Θα ξαναλάμψουν! 

Ξεσκονίστε το σπίτι σας σχολαστικά

 Ανεμιστήρες οροφής, οι κάσες στα παράθυρα, τις μπαλκονόπορτες και τις πόρτες, τα πιο ψηλά σημεία που συνήθως τα αγνοούμε… Ξεκινάτε πάντα από την οροφή ενός δωματίου προς τα κάτω, σκουπίζοντας τη σκόνη που βρίσκεται στο πάτωμα. 

  • Ξύλινα έπιπλα: Σκουπίστε τις επιφάνειες με ένα μαλακό πανί, ελαφρά βρεγμένο με νερό. Αν θέλετε να λάμπουν αλλά και να συντηρούνται καλύτερα, απλώστε κερί με ένα βαμβακερό πανάκι. Το αφήνετε να στεγνώσει και ξαναπερνάτε με ένα καθαρό πανί. 
  • Τζάμια που λάμπουν: Χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και ένα ήπιο υγρό πλυσίματος πιάτων, τρίβετε τα τζάμια σας με βούρτσα και ξεπλένετε με άφθονο νερό ή φυσικά ακολουθείτε τη γνωστή τακτική με το καθαριστικό για τα τζάμια.  
  • Πλένετε τις κουρτίνες: Πολλές κουρτίνες μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο, οπότε τα πράγματα γίνονται πιο απλά. Σε περίπτωση αμφιβολίας, στείλτε τις στο καθαριστήριο! Σκουπίστε τις ξύλινες περσίδες με ένα υγρό πανί. Το ζεστό νερό που αναμειγνύεται με ένα ήπιο υγρό για τα πιάτα, είναι ασφαλές για τα ρολά από μέταλλο και βινύλιο. 
  • Δάπεδα από πλακάκια ή πέτρα: Τα περισσότερα δάπεδα από πέτρα και πλακάκια μπορούν να καθαριστούν απλά με απορρυπαντικό και νερό.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.