Σούπερ μαμά; Απελευθερωθείτε από τις ενοχές!

Σούπερ μαμά; Απελευθερωθείτε από τις ενοχές!

Πιο γρήγορη και από αεριωθούμενο, υπεύθυνη για το καθετί, ικανή να αλλάζει πάνες, να ετοιμάζει το κολατσιό, να βάζει πλυντήριο και να αποδίδει στη δουλειά και όλα αυτά με μία αναπνοή! Αυτές είναι οι Σούπερ μαμάδες!

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Ενεργούν και κινούνται με την ταχύτητα του φωτός, κοιμούνται σαν λαγοί, και μονίμως τρέχουν να προλάβουν. Αν δεν θέλετε να καταρρεύσετε, καλύτερα πάρτε μία ανάσα και σκεφθείτε: Τι θα καταφέρετε, αν μονίμως βάζετε τις δικές σας ανάγκες τελευταίες και… καταϊδρωμένες; Σίγουρα τα νεύρα σας και η διάθεσή σας δεν θα είναι στην καλύτερη κατάσταση, ενώ κινδυνεύει σοβαρά τόσο η ψυχική όσο και η σωματική σας υγεία. Δείτε τα 4 βήματα που ακολουθούν για να βοηθηθείτε άμεσα.

Ξεπεράστε τις ενοχές

Σταματήστε να αισθάνεστε ένοχες κάθε φορά που σκέφτεστε τον εαυτό σας. Επαναπροσδιορίστε τι σημαίνει «είμαι καλή μητέρα». Φυσικά, τα παιδιά είναι η προτεραιότητά σας, αλλά πώς και ποιος σας έχει εμφυσήσει την ιδέα ότι ολόκληρη η ζωή σας πρέπει να περιστρέφεται γύρω από αυτά; Αντί να ενστερνίζεστε αυτό που νομίζετε ότι προστάζει η κοινωνία, βάλτε τον δικό σας ορισμό για το τι είναι ο επιτυχημένος γονιός.

Μία καλή μητέρα δεν είναι αυτή που μονίμως κάνει θυσίες, μία καλή μητέρα πρέπει να μπορεί να προσφέρει και στον εαυτό της. Αν πραγματικά αγαπάτε τα παιδιά σας (που σίγουρα έτσι είναι), πρέπει να υπάρχει χώρος και για τις δικές σας ανάγκες. Δώστε λοιπόν χώρο και χρόνο, έτσι ώστε να αισθάνεστε ότι παραμένετε γυναίκα, σύζυγος, επαγγελματίας…

Βάλτε πρώτες τις δικές σας ανάγκες

Δεν είναι εγωιστικό να βάζετε κάποιες φορές πρώτα τον εαυτό σας. Αντίθετα, αυτό ακριβώς θα σας κάνει καλύτερη μαμά, καλύτερη σύζυγο, καλύτερη φίλη, γιατί βάζετε τα πράγματα στη θέση τους. Οι άνθρωποι είναι σαν τους… τραπεζικούς λογαριασμούς: αν συνεχώς κάνετε αναλήψεις, η κατάληξη είναι σίγουρα ότι κάποια στιγμή θα μηδενιστεί και στη συνέχεια θα έχει και χρέος!

Είναι καιρός να μάθετε να λέτε: «Όχι τώρα, χρειάζομαι λίγο χρόνο για μένα». Μην συγχέετε την ποσότητα με την ποιότητα του χρόνου που περνάτε με τα παιδιά σας. Αποφασίστε ότι θα δίνετε την ίδια προσοχή στον εαυτό σας με την προσοχή που δίνετε σε αυτούς που αγαπάτε. Άλλωστε, τα παιδιά μπορούν να κάνουν και πράγματα μόνα τους, αρκεί να τους έχετε δείξει τον τρόπο. Μάθετε επιπλέον να μεταβιβάζετε ορισμένες ευθύνες και μην αισθάνεστε ένοχες γι΄ αυτό.

Δείτε Επίσης
Οι καύσωνες επιδεινώνουν την ψυχική μας υγεία

Ανακαλύψτε τι σας δίνει χαρά

Αν δεν έχετε πάθος και ευτυχία στη ζωή σας, τι είδους πρότυπο πιστεύετε ότι θα είστε για τα παιδιά σας; Δεν παίζει ρόλο πόσο απασχολημένη είστε, βρείτε κάτι το οποίο πραγματικά αγαπάτε. Τι σας δίνει ένα αίσθημα περηφάνιας, χαράς, μία αίσθηση επιτυχίας; Σταματήστε λίγο και θυμηθείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που αισθανθήκατε έτσι.

Τι ήταν αυτό που σας άρεσε να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας; Και τώρα ρωτήστε τον εαυτό σας: «Με ποιον τρόπο θα ξαναφέρω αυτό το αίσθημα ξανά στη ζωή μου; Τι χρειάζεται να κάνω;». Μόλις έχετε την απάντηση, βάλτε αυτή τη δραστηριότητα στο πρόγραμμά σας. Και μάλιστα όχι προαιρετικά… αλλά ως κάτι που πρέπει να γίνεται τακτικά. Είστε άνθρωπος και χρειάζεστε να ζείτε με χαρά και πάθη.

Κερδίστε την υποστήριξη της οικογένειάς σας

Αυτό δεν είναι πάντοτε εύκολο, αλλά πρέπει να γίνει. Μιλήστε με τα μέλη της οικογένειάς σας για τις δικές σας επιθυμίες και ανάγκες. Εξηγήστε ότι αυτός είναι ο τρόπος για να είστε καλύτερη μαμά και σύντροφος. Συμβιβασθείτε με το πότε σας χρειάζονται οπωσδήποτε και διαβεβαιώστε ότι θα συνεχίσετε να είστε εκεί, αλλά όχι για το 100% του χρόνου σας. Δώστε τους να κατανοήσουν ότι δεν τα εγκαταλείπετε, αλλά αφού είστε η μόνη… μαμά που έχουν, είναι σημαντικό να προσέχετε τον εαυτό σας και να τον κρατάτε σε όλα υγιή.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.