Παίζετε συνεχώς με τα μαλλιά σας; Ας δούμε τι λένε οι ψυχολόγοι!

Παίζετε συνεχώς με τα μαλλιά σας; Ας δούμε τι λένε οι ψυχολόγοι!

Τι μπορεί να αποκαλύψει η συνήθεια να παίζουμε με τα μαλλιά μας; Γιατί αισθανόμαστε την ανάγκη να τα αγγίζουμε ή να τα χαϊδεύουμε; Οι κλινικοί ψυχολόγοι έχουν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις γι’ αυτή την πρακτική.

από τη Μαρία Καλοπούλου

Θα το παραδεχτώ! Συχνά, και κυρίως όταν χαζεύω το βράδυ τηλεόραση παίζω με μία τούφα από τα μαλλιά μου. Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί και όταν δουλεύω μπροστά στον υπολογιστή σε στιγμές που σκέφτομαι τι να γράψω.

Μου αρέσει όμως, να τα αγγίζω και σε διάφορες άλλες περιστάσεις και ίσως ανήκω στην κατηγορία που μία έρευνα του Dove έδειξε: Οι γυναίκες μπορεί να αγγίξουν τα μαλλιά τους έως και 18 φορές την ημέρα!

Πολλές γυναίκες έχουν αυτή τη συνήθεια ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ή ερωτικού ραντεβού. Τι μπορεί να σημαίνει; Έχω αναρωτηθεί αρκετές φορές και ήρθε η ώρα των απαντήσεων!

Γιατί μερικές γυναίκες συνεχώς παίζουν με τα μαλλιά τους; Η κλινική ψυχολογία υποστηρίζει:

Είναι σημάδι άγχους ή προσπάθεια ανάκτησης του ελέγχου;

Οι ψυχολόγοι λένε ότι όταν παίζουμε με τα μαλλιά μας είναι γιατί συνειδητά ή όχι, αισθανόμαστε άγχος. Αυτό συμβαίνει συχνά σε μία συνέντευξη εργασίας ή σε ένα ερωτικό ραντεβού.

Θα μπορούσε να είναι το άγχος της εμφάνισης, ή θα μπορούσε να αντανακλά τον τρόπο που αισθανόμαστε σε μία δεδομένη στιγμή ή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Το παιχνίδι με τα μαλλιά είναι σημάδι έλξης και πρόκλησης // Το να αγγίζουμε τα μαλλιά μας σε μία επαγγελματική συνάντηση μπορεί να στείλει το μήνυμα ότι είμαστε ανασφαλείς ή και αδιάφοροι
Το παιχνίδι με τα μαλλιά είναι σημάδι έλξης και πρόκλησης // Το να αγγίζουμε τα μαλλιά μας σε μία επαγγελματική συνάντηση μπορεί να στείλει το μήνυμα ότι είμαστε ανασφαλείς ή και αδιάφοροι

Σημάδι ότι αγαπάμε τα μαλλιά μας αλλά και ερωτικό κάλεσμα

Θα μπορούσε επίσης να είναι ένας δείκτης, για το πώς αισθανόμαστε για τα ίδια τα μαλλιά μας.

Αν για παράδειγμα, τα βρίσκουμε όμορφα και πιστεύουμε ότι είναι ένα από τα στοιχεία της γοητείας μας. Αν είναι απαλά και ευχάριστα στο άγγιγμα, τότε τείνουμε να τα πιάνουμε πιο συχνά.

Η έλξη μπορεί να είναι ένας ακόμη παράγοντας, αφού έχουμε την τάση να παίζουμε με τα μαλλιά μας για να δείξουμε ότι ο απέναντί μας μας αρέσει. Πρόκειται για μία κλασική κίνηση έλξης… Και όχι μόνο.

Μπορεί να σημαίνει ότι νοιαζόμαστε για τον άνθρωπο με τον οποίο μιλάμε ή ότι μας ενδιαφέρει πολύ το τι σκέπτεται. Κι αυτή είναι μία κίνηση που συμβαίνει ασυναίσθητα.

Δείτε Επίσης
Ξεχάστε τη γλώσσα της αγάπης, ήρθε η ώρα να μάθετε τη γλώσσα τού άγχους του συντρόφου σας

Το παιχνίδι με τα μαλλιά στέλνει μηνύματα…

Ίσως θέλουμε να υποδηλώσουμε μία μη λεκτική επικοινωνία. Το να παίζουμε για παράδειγμα με τις άκρες των μαλλιών μας σε μία επαγγελματική συνάντηση, μπορεί να μη σημαίνει απαραίτητα ότι έχουμε στρες.

Μπορεί επίσης να θέλουμε να δείξουμε το πώς αισθανόμαστε και να προσελκύσουμε μία θετική εντύπωση  από τον άλλο.

Μία συνήθεια που χρειάζεται προσοχή!

Αν και το να αγγίζουμε τα μαλλιά μας δεν συνδέεται απαραίτητα με το άγχος, οι άλλοι μπορεί να σκεφτούν ακριβώς αυτό, λένε οι ψυχολόγοι. Οι άνθρωποι συχνά αντιλαμβάνονται αυτή η τη συνήθεια ως ένδειξη ότι είστε ανασφαλείς.

Ο εργοδότης ή ο διευθυντής σας είναι πιθανόν να το εκλάβει ως ένδειξη ανικανότητας. Ακόμη και ως μία μη λεκτική συμπεριφορά που δείχνει  αδιαφορία.

Αν λοιπόν, έχετε μόνιμα και κυρίως ασυνείδητα αυτή τη συνήθεια, καλύτερα να προσπαθήσετε να την περιορίσετε, κυρίως δημοσίως. Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσετε τι κάνετε και πότε και να έχετε τη συνειδητή πλέον απομάκρυνση του χεριού σας από τα μαλλιά σας.

Αν και το να παίζουμε με τα μαλλιά μας είναι μία κοινή συνήθεια για πολλές γυναίκες, αν αισθάνεστε ότι σας έχει γίνει εμμονή, τότε μην ντραπείτε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.