Μελέτη δείχνει ότι το πολύ καθάρισμα είναι τόσο επικίνδυνο όσο το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρα την ημέρα

Μελέτη δείχνει ότι το πολύ καθάρισμα είναι τόσο επικίνδυνο όσο το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρα την ημέρα

Συχνά θεωρούμε τον καθαρισμό του σπιτιού μας ως μια «υγιεινή» δραστηριότητα, απαραίτητη για την απομάκρυνση των μικροβίων και τη διασφάλιση ενός άνετου και βιώσιμου οικιακού περιβάλλοντος. Ωστόσο, η πολύ συχνά χρήση προϊόντων καθαρισμού με μεγάλη ποσότητα χημικών μπορεί να κάνει πολύ περισσότερο κακό παρά καλό!

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Εάν είστε μανιώδης με το καθάρισμα του σπιτιού, τότε πιθανότατα έχετε ήδη βρεθεί σε μια κατάσταση όπου καθαρίζετε μανιωδώς, και μάλιστα μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι η μυρωδιά των χημικών είναι τόσο έντονη, που πρέπει να φύγετε από το… σπίτι!

Ο λόγος για αυτό είναι ότι πολλά είδη καθαρισμού περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες που μπορούν να σας «κλέψουν» το οξυγόνο και να βλάψουν τον οργανισμό σας.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, Νορβηγοί ερευνητές παρακολούθησαν 6.000 γυναίκες για περισσότερα από 20 χρόνια. Ο στόχος ήταν να κατανοήσουν πώς τα προϊόντα καθαρισμού επηρεάζουν την αναπνευστική υγεία σε μακροχρόνια βάση. Για να το κάνουν αυτό, παρατήρησαν τόσο επαγγελματίες καθαριστές όσο και νοικοκυρές.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

Κάθε χρόνο, η λειτουργία των πνευμόνων μας μειώνεται φυσιολογικά από μόνη της, ξεκινώντας από τα 20 μας χρόνια. Ωστόσο, ορισμένα πράγματα μπορούν να προκαλέσουν μια βαθύτερη επίδραση και η διαδικασία να επιταχυνθεί.

Την περίοδο που διεξήχθη η μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έκθεση σε χημικές ουσίες καθαριστικών προϊόντων περισσότερες από μερικές φορές την εβδομάδα θα μπορούσε να επηρεάσει τους πνεύμονες όσο το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρα κάθε μέρα για 10-20 χρόνια!

Εάν είστε κάποιος που καθαρίζει για τα προς το ζην ή του αρέσει να καθαρίζει το σπίτι του αρκετά τακτικά, υπάρχουν βήματα, σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας, που μπορείτε να ακολουθήσετε. Εδώ είναι μερικές από τις συμβουλές τους:

Δείτε Επίσης
Όσα… βλέπει η πεθερά! Ή πώς να «προσποιηθείτε» ένα καθαρό σπίτι!

1. Αποφύγετε τα καθαριστικά με σπρέι. Εάν πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε, ψεκάστε σε ένα πανί, αντί σε μια επιφάνεια, για να αποτρέψετε την υπερβολική εισπνοή.

2. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικές λύσεις: Απλό σαπούνι και νερό, μαγειρική σόδα ή άλλες φυσικές εναλλακτικές για καθαρισμό. Το ξίδι είναι μια εξαιρετική επιλογή για αυτό.

3. Χρησιμοποιήστε έξυπνα σύνεργα: Λειαντικά σφουγγάρια ή πανάκια μικροϊνών στη θέση των προϊόντων καθαρισμού με υπερβολική ποσότητα χημικών.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.